Bažant oškupe se až ]po hlavičku, na níž se peří ponechá až na stůl. Opálí se, vykuchá, žaludek se oloupe, žluč se pozorně z jater odstraní a bažant nechá se ve vodě močiti. Pak se nasolí, protáhne slaninou, stehénka stlačí se nahoru, zašpejlí se, nožky dají se přes sebe a zaváží, křidélka založí se do zadu, hlavička k prsíčkům připíchne. Na to se dá na nové máslo péci z počátku prudce, později volně. Pečený bažant se rozkrájí, stehénka nechají se i s nožičkami, křidélka sříznou se na délku, zadeček se oddělí a na půl podle obratlů přeřízne, z prsíček vyřízne se po délce pět kousků, vše se urovná na mísu, a dá se k tomu zelí a brambory smažené v bažantím sádle.

Zelí upraví se takto: Cibulka drobně sekaná dá se usmažit do růžová. Zelí se skrouhá, posolí, kmínem posype a dá na tu cibulku dusit. Když se trochu udusilo, podlije se hovězí polévkou, až je měkké, přidá se kousek cukru, pár ižic octa, zapráší se moukou a sádlem z bažanta omastí.