Tag archives for babiččiny polévky
Polévka štrasburská
Polévka štrasburská. Nakrájej housku na tenké lístky, vlož do vymazané formy jeden lístek vedle druhého a pokryj oloupanými a na koláčky nakrájenými uzenkami, po vrchu natři na nudličky krájenou a…
Polévka z hovězího ohonu
Polévka z hovězího ohonu. Hovězí ohon rozseká se na kusy 2 stotiny velké, načež se ve studené vodě omyje a ve vroucí spaří. Vloží se totiž do vařící vody na…
Rohanova polévka
Rohanova polévka. Rozebeř 1—2 hlávky salátu, jemné listy spař, vyper a po sítě rozlož, by uschly. Pak z nich vykrajuj malá kolečka, která do silné polévky (consommé) zavaříš. K této…
Zimní polévka zelinná
Zimní polévka zelinná. Kapusta, brukev, vodnice, celer, petržel, mrkev rozkrájejí se na tenké nudličky. K tomu se přimísí zelený hrášek, zelené boby a houbičky rozkrájené. To všechno se dá na…
Bramborová polévka
Bramborová polévka. Uvař dobrou hovězí polévku. Brambory nakrájej na malé kostičky, vlij na ně polévku a nech je 1/2 neb 3/4 hodiny vařit. Mimo to dej do vody vařiti celé…
O polévkách
Polévkou nazýváme v kuchařství odvar masa a ryb jakož i svařené mléko, pivo, víno i vodu, kterým jsme byly přimísily takové částice, jimiž dociluje se chuti. Dle polévky pozná prý…
Hovězí polívka z bramborů
Uvař tři brambory prostřední velikosti, oloupej, nech je vystydnout a rozstrouhej je. Rozkrájej půl žemličky a usmaž ji do žlutava. Pak uvař tři vejce na tvrdo, oloupej je, vyber žloutky…
Polívka ze stlučeného bílého masa
Vezmi asi libru masa z velkého upečeného kapouna, krocana anebo libru pečeného telecího masa, skroj z toho všechnu hnědou kůži a nakrájej to na drobounkě kousky. Rozkrájej pak žemličku na…
Dobrá polívka sýrová
Rozstrouhej čtyry neb šest lotů parmazánového sýra, nech jej vařiti v hovězí polívce, protlač jej pak skrze cedník, okořeň trochu květem Cardamom, přidej kousek másla, nech to všechno svařit a…
Polívka po holandsku
Ze dvou upečených kuřat skroj prsička a ostatní bílé maso a usekej je na drobno. Dej na kuthan kousek másla, jednu na drobno rozkrájenou cibuli a kousek též na drobno…