Tag archives for omáčky k masu - Page 2
Lanýžová omáčka
Lanýžová omáčka. Lanýže se nakrájejí na úhledné lístky a dají se na máslo dusit. Podlije se pod ně několik lžic madérského nebo červeného vína. Mezi tím se kosti zaječí rozsekají…
Žampionová omáčka
Žampionová omáčka z pečárek. Žampiony (pečárky) očisť, rozkrájej na malé kostičky a na másle osmaž; do hrnku dej polévky dle potřeby, zapraž máselnou jíškou, proceď a přidej osmažené žampiony, zelenou…
Houbová omáčka
Houbová omáčka. Rozpal kousek másla (na tuto omáčku musí být jen máslo), zapraš moukou, přidej trochu na drobno rozsekané cibulky a udělej bledou jíšku, kterou zaliješ polévkou a necháš trochu…
Okurková omáčka
Okurková omáčka. Udělej máslovou jíšku do růžova, zvláště usmaženou cibulku dej do ní, nalij na to polévku, cukr, sůl, ocet a citronovou kůru. Oloupané okurky rozkrájej na koláčky, dej do…
Zeleninová omáčka
Zeleninová omáčka. Rozpuštěné máslo zapraš moukou, přidej cibulku a udělej bledou jíšku. Rozkrájej i s natí mladou cibulku, petržel, celer, pór, dej do jíšky spejchnouti, zalij polévkou, rozkloktej, nech hodně…
Řetkvičková omáčka
Spař řetkvičky rozkrájené na koláčky, nech je dusit na másle, zalij polévkou, zapraž jíškou a přidej octa dle libosti.
Koprová omáčka
Koprová omáčka. Kopr skrájej a chvilku v másle dus. Pak k tomu přilij hovězí polévku, a když se to hodně vaří, zapraž jíškou, dej trochu pepře, octa a cukru, by…
Pažitková omáčka
Pažitková omáčka. V bledé jíšce nech zpěnit rozkrájený pór a trochu citronové kůry; zalij polévkou, proceď do hrnku a nech dobře povařit. Po té teprve přidej hodně rozkrájené pažitky, osol…
Celerová omáčka
Celerová omáčka. Rozkrájej očištěný celer na nudličky asi 1 cm dlouhé a na másle do měkka je udus. Zapraž polévku slabší jíškou bledou, rozkloktej, proceď ji, dušený celer do ní…
Pórová omáčka
Pórová omáčka. Na másle do zlatova usmaž 12 cibulky drobné, zapraš moukou, rozkrájej 3 póry i s natí, nech spejchnouti, pak zalij polévkou, povař a proceď.