Koblihy – babiččiny recepty.

Osm žloutků se utře se 6 dekagr. (4 loty) cukru, k tomu se přidá rozsekaná citrónová kůra, 2 lžíce dobrého rumu, 4 lžíce rozředěného droždí a tolik mouky, aby z kila zůstalo jen na posypání, a vlažné smetany, aby povstalo těsto, které se vypracované nechytá ruky, a nechá se odpočinouti.

Když těsto na koblihy zkynulo, rozválí se, nakrájí se kolečkem koblihy, pomaží se zavařeninou, přiklopí se druhým kolečkem, obkrojí se ještě jednou a nechají chvíli zkynouti. Na pekáč se dá jen tolik másla, co nevyhnutelně potřeba, aby měly pěkný okraj; jak se máslo vypotřebuje, přidává se po kousku, pekáč se přikryje pokličkou, po obou stranách se koblihy osmaží a za tepla pocukrují.

Jiný recept na domácí koblihy

Půl kila postrouhaných, vařených zemáků smíchá se s 75 gramy (5 loty) utřeného másla, k němuž bylo 45 gr. cukru, trochu květu, soli přidáno, se 3 žloutky a 3 vejci; přimíchá se tolik mouky, aby povstalo těsto, které se rozválí, z něhož se formičkou vytlačí kolečka jako na obyčejné koblihy, na spodní část se namaže zavařenina, přitlačí se druhou polovicí, formičkou obkrájí a na másle koblihy usmaží, pak posype cukrem a skořicí.

Nadívané koblihy

Bílá mouka se smíchá se dvěma vejci, smetanou a solí, těsto se vypracuje, válcem utluče a nechá hodinu pod teplou mísou odpočinouti; pak se rozválí, vytáhne jako na štrúdl, rozkrájí na široké proužky, které se pomaží zavařeninou, posypou hrozinkami, sekanými mandlemi nebo tvarohem, ku kterému se přidá cukr a žloutky, proužky se vloží jeden na druhý, rozkrájí se koblihy a na másle usmaží, ale mají zůstati bledé.

Koblihy s jahodami

Z 15 dekagramů (10 lotů) mouky, soli, 3 dekagramů (2 lotů) cukru, 3 dekagramů čerstvého másla, 2 žloutků a čtvrt litru vlažného mléka se upraví těsto, které se rozválí, rozkloktaným vejcem pomaže, na široké proužky rozkrájí, na něž se pokladou hromádky pocukrovaných jahod, načež se vykrájejí koblihy a na másle usmaží a posypou cukrem ; tyto koblihy mohou se jísti teplé nebo studené.

Krupiční koblihy

Krupice se svaří v mléce s máslem a cukrem, namaže se z tlouští prstu na plech, pak se vykrojí kobližky, plech se nahřeje, aby se snadno odlouply, usmaží se na másle a posype se cukrem s utlučenou vanilkou.

Vyzkoušej též recept na domácí masopustní koblihy makové, šišky a bavorské vdolečky od Makové panenky.