Archives for MASO - Page 2
Černá zvěřina
Černá zvěřina. Kýtu z kance vyper, nasol a vlož do hliněného hrnce; svař 2 díly vody, 1 díl octa, všecku zeleninu, všecko koření, a vychladlé to vlij na kýtu, zatiž…
Zajíc pečený
Zajíc pečený. Zajíc se ožilkuje, vypere, osolí, slaninou protáhne, dá na pekáč na udušenoucibuli a koření (žádná zelenina), kus másla a slaniny, podlije se a do měkka peče. Šťáva se…
Zajíc se smetanovou omáčkou
Zajíc se smetanovou omáčkou. Zajíce zbav všech kůžiček, protáhni slaninou a osol; na kuthan dej všechnu zeleninu, cibuli na koláčky nakrájenou, kousek tymiánu, citronovou kůru, bobkový list, kus másla a…
Candát s holandskou omáčkou
Candát s holandskou omáčkou. Candát (šíl) se oškrábe, vnitřnosti se z něho vyndají, očistí se a nasolí. V soli se nechá několik hodin ležeti, načež se vloží do studené vody…
Zajíc na černo
Zajíc na černo. Předek zajíce se na kusy skrájí a na másle, slanině, zelenině s cibulí a kořením dusí do měkka, při čemž podlívá se polévkou. Měkký se přendá do…
Zajíc na paprice
Zajíc na paprice. Zajíc na dušení může býti starší. Dá se na kuthan nakrájená cibule na kousek másla do žluta usmažit. Zajíc se dobře očistí, protáhne slaninou, naseká, osolí a…
Pečený kapoun
Pečený kapoun. Kapoun se čistě oškube, opálí, vykuchá, rychle vypere ve vodě, uvnitř dobře nasolí, vrchem slaninou buď prostrká, buď řízky z ní obalí, na pekáč na kus másla prsíčkama…
Zaječí hřbet sekaný
Zaječí hřbet sekaný. Z mladého zajíce vezmi hřbet, odžilkuj, maso s něho sejmi a jemně usekej se slaninou. Pak přidej k tomu1 rozstrouhanou a ve víně namočenou žemličku, ze dvou…
Skopová kýta naložená II.
Skopovou kýtu očisť (vyper), stáhni s ní kůžičky, naklep, protáhni ji slaninou a nalož ji na tři dny. Svař ocet s vodou, kořením, zeleninou (kromě kapusty dá se všechna) a…
Skopová kýta naložená
Skopová kýta naložená. Skopová kýta se nasolí, jalovcem tlučeným potře, pak se poklade cibulí a veškerou zeleninou na koláčky skrájenou. Tak se asi 2 dny nechá ležeti v nádobě ukryté…