Archives for OVOCE
Kompot merunkový
Spař merunky vařící vodou, abys je snadně mohla oloupati, rozkroj je pak v půli. Nalej do kuthanu sklenici vody, přidej do ní šest neb osm lotů cukru, nech to svařiti,…
Zavařené zralé merunky
Vypíchej z pěkných velkých zralých, ne však měkkých merunek dřívkem pecky a urovnej je do hluboké mísy, svař pak tolik liber bílého cukru, kolik liber merunek máš, na první stupeň,…
Jahodová vyvařenina (marmelada)
Přeber pěkné čerstvé jahody, protlač je skrze husté sýtko, dej pak do každé libry takto rozmačkaných jahod libru jemně utlučeného cukru, postav to na mírný oheň a nech to několikráte…
Ochlazující polívka z malin
Dej do velké mísy šest žejdlíků malin, nalej na ně studené vody, pak je opěnovačkou vyber a vlož je na čistý šat, čtvrtý nejpěknější díl z nich vyber, dej je…
Ochlazující polívka z jahod
Vyper šest žejdlíků pěkných zralých avšak suchých lesních jahod v studené vodě, rozhrň je pak na čistém ubrousku, vyber pak dlouhou jehlou čtvrtý díl těch nejpěknějších, dej je do porculánové…
Kompot míchaný
Velké bílé višně udus na kuthánku v sladké vodě s trochem citronové šťávy. Udus velké červené třešně též v sladké vodě. Malé hruštičky oloupej pozorně, aby se stopky neulámaly, potři…
Kompot šípkový
Suché šípky přeber a několikrát v studené vodě vyper. Dej do hrnku tři čtvrti žejdlíku vína, dvanáct lotů cukru, dej do toho přebrané šípky a uvař je do měkka, nech…
Kompot z ostružin
Přeber tři žejdlíky pěkných ostružin, pak je několikrát v čistě studené vodě vyper a nech na sejtku osáknouti. Svař ve třech čtvrtích žejdlíku vody půl libry cukru, vsyp do toho…
Kompot z brusinek
Pěkné brusinky čistě přeber, v studené vodě vyper a nech osáknouti. Svař pak dvanáct lotů cukru s vodou a s kouskem skořice, aneb chceš-li, můžeš dáti na místě vody vína, dej…
Kompot švestkový
Recept na kompot švestkový. Vlož asi sto pěkných zralých švestek do vařící vody, nech je v ní asi dvě minuty, pak je vyndej, kůžičku s nich sloupni a vlož je…