Archives for DOBRÉ RADY - Page 7
O polévkách
Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína neb z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, zavářky…
Sušení ovoce
Sušení ovoce. V letech, kde hojná úroda se objeví, stává se mnohdy, že čerstvé ovoce tak snadno a dobře prodati nemůžeme, jak bychom sobě přáli. Výhodno je vždy, podaří-li se…
Povidla
Povidla upravují se: švestková povidla podle babiček, hrušková povidla, povidla z jablek a j. a hodí se k úpravě mnohých pokrmů, které zvláště dětem bývají pochoutkou. Ovoce, z kterého povidla…
Přepuštěné máslo
Převařování čili přepouštění másla - tradiční výroba přepuštěného másla. Přepoštěním nad mírným ohněm vyhání se z másla všeliké zbylá sýrovina, podmáslí a voda, a sice navrch tak, že sesbírati se…
Přírodní barvení vajec
Přírodní barvení vajec - inspirace, nápady, tradice. K snědku na tvrdo vařené vejce nejlepší jsou jen bezbarvé, bílé; mnohdy ale chceme i barevné vejce míti (ku příkladu velikonoční vajíčka a…
Výroba másla
Čím více smetany dá se najednou do přiměřených máselnic ke stloukání, tím pěknější a chutnější máslo dostaneme a tím dříve se i máslo utluče. Záhodno je, zvláště když máslo na…
Uschování vajec
Vejce, která se mají po delší čas udržeti, musí býti v chladnějším čase snášena; než se uloží, musí se důkladně prohlédnout!, jestli jsou čerstvá, k témuž účelu dají se do…
Nakládáni masa
Rozprava o nakládání masa. Starší zvěřina, skopové a hovězí maso může se nakládati, by delší čas vydrželo a se nekazilo. Lák k nakládání masa se uvaří a vychladlý na maso…
Jak možno žampiony v domácnosti sobě vypěstovat
Kdo chce žampiony doma si pěstovati, musí míti hnoje koňského, který nejlépe na podzim neb z jara na suchá místa do čtverhranu až do výše 0*6 metru se ukládá, ale…
Zázvor a jeho falšování
Zázvor. Nejlepší kořínky zázvoru jsou suché, těžké, rozlomí-li se, hladké. Špatné kořínky zázvoru jsou lehké, křehké, měkké, dřevnaté, scvrklé, červivé, staré pak kořínky nemají ostré chutí. Často bývá starý přeleželý…