Archives for ZELENINA - Page 3
Květák s rýží
Květák s rýží. Koflík rýže vyper ve studené vodě, pak v horké vodně hodně vykloktej, osuš na sítě, dej na kuthan, přidej k ní 1 litr polévky, 10 dkgr. másla,…
Květák vařený
Květák vařený. Květák se očistí od všech malých i velikých listů, zevně, kolkolem i uvnitř, ale opatrně, by se nepoškodil. Kořene se kus uřízne. Prohlídne se, aby nebyl mezi růžičkami…
Nakládané zelí
Nakládané zelí. Zelí uvaří se v nasolené vodě. Na kuthan dá se kus sádla rozpěniti, do toho se hodí drobně skrájená cibule a do růžova osmaží, načež se asi vařečka…
Salát okurkový
Salát okurkový - recept. Pěkné okurky se tence oloupají a na tenké lístky se buď nakrájejí aneb na kruhadle nakrouhají, pak se osolí, naleje octa a dobrého provence-ského oleje, dobře…
Salát ze zelí na jiný spůsob
Skrájej zelní hlávku na předešlý spůsob (salát ze zelí). Pak rozkrájej čtvrt libry pěkné bílé slaniny na malinké kostky a dej je na kuthan, přidej k tomu jednu cibuli též…
Okurky v páře vařené
Omej pěkné, stejné, malé okurky v čerstvé vodě, otři je pak čistým šatem, vlož je pak do hlubokého kuthanu, osol je a hodně je promíchej a nech je tak celou…
Zavařovaný karfiol
Rozděl karfiol na malé růžičky, seřež s něho vše vláknovité a koštály trochu odřízni, vlož jej pak do vaříci vody a nech jej osm minut vařiti, pak vodu sceď a…
Nadívané okurky
Nadívané okurky. Zelené okurky oloupej, koneček odkroj. Jádra dobře vyndej, zároveň otvor vydlábní a naplň okurku nádívkou takto upravenou: 30 dkgr. dušeného telecího masa utluč v hmoždíři s 10 dkgr.…
Salát z chřestu
Pěkný zelený chřest dobře očist, a jak dalece jest zelený a jemný, na dva prsty zdélí nakrájej a ve slané vodě do měkka uvař, pak vyndej, studenou vodou polej a…
Salát celerový
Několik celerových hlaviček oškrab, svršek s natí odřízni a vlož jej do studené vody, hlavičky uvař v slané vodě, pak je vyndej a vlož do studené vody, pak jej ještě čistě nožem…