2 recepty na višňové zavařeniny.

Zavařenina višňová.

Višně zbaví se šťopek a pecek. (Nová vlásenka neb ohnutý drát strčí se do otvoru, kde byla šťopka, pecka snadno se vyndá a višně zůstane celá.) Na 1 kilo višní dá se rozvařiti ®/4 kila cukru, až se táhne, višně se do něho hodí, když pustí šťávu, dírkovanou lžicí se vyndají, šťáva nechá se vařiti, až zhoustne, načež se tam znova višně dají; když se trochu povaří, nechají se vy-stydnouti a uloží pak ve sklenici do studená.

Zavařenina višňová.

Višně zbavené pecek nechají se 24 hodiny uležeti, pak se na žíněném neb drátěném sítě prolisují a dají do většího hrnku. Na i kilo višňové kaše utluče se s/4 kila cukru, který se s ní promíchá, a šfáva nechá se kvasiti. Když se usadí, nalije se do skleněné nádoby a uloží.

Odpadky a pecky z višní dají se do láhve a nechají se v kořalce močiti asi tři dni. Pak se procedí, láhev se vyčistí, dá se as na litr té kořalky čtvrt kila višní zbavených šfopek, přidá se k nim do láhve hřebíček, všehochuť, skořicový květ, 10 deka cukru, nechá se to státi a často se tím zamíchá. Když je to ustalé, přecedí se to a uloží. Na višně může se znova naliti kořalka, přidati cukru a po několika dnech procediti a s první smíchati.