Třešňová marmeláda – recept.

Očistí se hodně vyzrálé třešně, zbaví se pecek a šťopek, dají se do kotle, v kterém se stále míchají a vaří, až úplně změknou, načež se protlačí jemným řešetem. Cukr rozvaří se do šestého stupně, načež šťáva do něho se naleje a vše společně se svaří, a pak do nádob se třešňová marmeláda ukládá.

Jiný recept na třešňovou marmeládu:

Nejsou-li žádné čerstvé třešně, tak vezme se marmeláda z třešní aneb jen šťáva z těchto, rozředí se vodou; roztlučených několik hořkých mandlí rozetře se vodou velmi jemně, protlačí se z nich mléko, přidá se do něho šťáva citrónová a víno, vše se smíchá, procedí jemným řešetem, a dá se zmrznouti k ledu.
Aby třešňová marmeláda ještě lepší chuť měla, přidá se jí buď hřebíčkové neb jiné essence.

Třešňová marmeláda – další recept:

Roztlukou se čtyry vejce, rozkvedlají se se sladkou smetanou, vše se stále míchá a vařiti nechává, načež když úplně vychladlo, vleje se do vylisované třešňové šťávy. Přidává se též něco mléka, z hořkých mandlí upraveného; vše se smíchá, oslazuje a k ledu staví.