Piškotové těsto:

18 dekagr. (12 lotů) tlučeného cukru, 7 žloutků, citron, 9 dekagramů (6 lotů) mouky a ze 7 bílků sníh se utře, namaže na povoskovaný plech nožem, nechá v troubě ztuhnouti, rozkrájí na čtyřhranné kousky, jedna půlka se namaže zavařeninou, druhou polovicí se přikryje a pomaže ledem.

Piškoty:

Ze 12 bílků se utluče tuhý sníh, k němuž se přidají žloutky a 36 dekagramů (24 loty) utlučeného cukru; na kamnech se tím tak dlouho míchá, až to steplí, pak se to sejme s kamen, ale ustavičně se tím míchá, až to opět vystydne, pak se přidá 18 dekagr. (12 lotů) mouky, promíchá, udělají piškoty, posypou cukrem a upekou na plechu, pokrytém papírem.

Jiný recept na piškoty:

Ze dvanácti bílků udělá se sníh, přidá se dvanáct žloutků, čtvrt kilo jemně utlučeného cukru a vše dobře se prošlehá a na mírně vytopenou plotnu dá, stále se šlehá, dá vychladnout! a zase zahřívá, což při stálém šlehání několikráte se opakuje. Na to přimíchá se asi čtvrt kila jemné mouky, a těsto dle libosti na papír se roztírá, cukrem posejpá a za prudkého výhřevu peče.

Trouba nesmí se dříve otevřití, dokud piškoty upečeny nejsou, neb by spadly a se srazily. Upečené piškoty se opatrně odřezávají. Dle toho, jakou chuť piškoty mítí mají, přidává se do nich skořice, vanilka, hřebíček, čokoláda, roztlučených mandlí neb ořechů atd.

Francouzské piškoty:

Odváží se tolik mouky a cukru, mnoho-li váží 9 vajec. Z 5 bílků se ušlehá sníh, přimíchají žloutky, cukr a konečně mouka. Když se tím bylo malou chvilku míchalo, protlačí se to piškotovým trychtýřem na plech, papírem pokrytý, posype se cukrem & piškoty se upekou.

Piškoty karlovarské:

Rozbije se na misku dvacet vajec, tlukou se jako bychom sníh z nich dělati chtěli, přidá se tři čtvrtě kila utlučeného cukru, vše se smíchá, několikráte zahřeje a zase vychladnouti nechá, při tom ale stále se utlouká, a pozvolna půl kila mouky a drobné kůrky citrónové se přidává. Vše ostatní provádí se jak u druhých piškotů.

Leštěné piškoty:

Roztluče se šestnáct vajec na mísu, přidá se k nim utlučený cukr, několikráte se vše zahřeje a zase vychlad- nouti dá, přitom ale stále se míchá, na to půldruhého kila nejjemnější mouky se přimíchá pozvolna, až těsto povstane. Piškoty dávají se buď na papír neb oblatky a při pečení glasurou se potírají, čímž zvláštní lesk a pevnost dostávají.

Zemákové piškoty:

Smíchá se půl kila (libra) ustrouhaných vařených zemáků, toliktéž mouky, 15 gramů (lot) feniklu, 12 dekagramů (8 lotů) cukru, trochu soli, 4 sestrouhané tvrdé žloutky a tolik syrových vajec, aby povstalo tuhé těsto, z toho se dělají piškoty, a upekou buď na voskovaném plechu anebo na oplatcích.