Kořenné makronky:

Utluče se libovolně sladkých mandlí se slupkami, procedí se sýtem jemným.
Do bílků dá se cukr, vanilka, skořice a hřebíček, vše roztlučeno, taktéž přidá se rozsekaná kůra pomerančová.
Vše zadělá se v tuhé těsto, které na papír neb oplatky se rozetře a mírně peče.
Upečené mohou se glasúrou potříti a v teplé troubě osušiti.
Makronky tím neb jiným spůsobem upravované možno i zavařeným a scukernatělým ovocem obkládati aneb jinak okrašlovati.
Dle toho, jakou chut makronky míti mají, dáme toho nebo onoho koření více a té neb oné přísady chutné užijeme.

Hořké makronky:

Opaří se půl kila sladkých a čtvrt kila hořkých mandií, oloupají se, ua řešetě dají osušit!, rozetrou s bílky z dvanácti vajec, a bylo-li by to příliš tuhé a husté, přidá se ještě trochu bílků, až tekuté těsto z toho povstane.

Těsto natře se tenounce na makronkovou plotničku dřevěnou, sundá se opatrně nožem dolů, dá se na plech a pozvolna se peče.

Ořechové makronky

Vybrané ořechy se roztlukou, jádra vyberou, spaří a oloupou.
Půl kila ořechů rozetře se s bílky a smíchá s více jak půl kilem utlučeného cukru, v$e se smíchá — v těsto tuhé upraví a s oplatky na papír dá, pozvolna pak se upeče.