Polívku tuto, jež po několik dni nesolenou uložiti můžeš, měj vždy v zásobě, poněvadž jí každá polívka hovězí se dá obarvit a chutnou se stává, a polívka tato také k rozličným omáčkám a jiným přípravám nevyhnutelně zapotřebí jest. Připravuje se tímto spůsobem: Dej do kuthanu kus sádla aneb čerstvou na drobno rozkrájenou slaninu, přidej k tomu dvě velké na koláčky rozkrájené cibule, několik hřebíčků, pak vezmi kus libového hovězího masa, rozkrájej je na řízky, vlož je na tu cibuli, pak k tomu přidej čtyry mrkve a dva kořínky petružele, dva celery, keř kadeřníku, vše rozkrájené, nech to pak tak dlouho dusiti, až cibulka na dně je všechna stejné hnědá, pak na to nalej dobré hovězí polívky a nech to několik hodin povlovně vařiti; musíš ale k tomu hledět, aby se polívka nezkalila. Máš-li telecí kosti neb kostičky z drůbeže, můžeš je v polévce nechat též vařiti, poněvadž tato se tím stává silnější. Uvařenou polívku od ohně odstav, polívku proceď a uschovej v studeném místě.