Polévka z hovězího ohonu. Hovězí ohon rozseká se na kusy 2 stotiny velké, načež se ve studené vodě omyje a ve vroucí spaří. Vloží se totiž do vařící vody na 1/4 hodiny povařit, načež se ve studené vodě ochladí. Vař maso a drůbky bez zeleniny a osol.

Na kuthan dej 4 deka chutného, čerstvého másla a na to skrájenou zeleninu, totiž: 1 mrkev, 1—2 cibule, 1/2 brukve, kus celeru, po libosti nějaké zrnko koření a na to tymián, lžičku soli, hovězí játra a kus, nejméně 6—7 deka uzeného libového masa.

Když se zeliny trochu odusily, vlož na ně připravený a rozsekaný hovězí ohon. To dus a podlívej výše jmenovanou polévkou. Na jiném kuthanu udus houby a za chvíli přidej k nim mozeček. Když mozeček změkl, vyndej jej, polévku sceď, dej do ní kousek masa nakrájeného z ohonu, drůbky rozkrájené, mozeček a houby, ve slané vodě vařené květákové růže a zelenou petržel.

Zalij madérským nebo bílým vínem a nech ji s ním 10 minut nejméně vařiti. Též se tato polévka může zasmažit hnědou jíškou. Za přídavek se i jiná v polévce svařená zelenina, jako: chřestové hlavičky, zelený hrášek, celer, mrkev, brukev. Zeliny se skrájejí dříve za syrova na úhledné kousky, každý jinak, jako na nudličky, kostky, řízky a t. p.