1/2 libry (l/4 kila) čerstvých telecích neb hovězích jater vymyj a stáhni, vyber z nich nožem buď všechny mázdry a žilky, aneb jemně je usekej čili odstrouhej, žilky odstraníc; na to dej je na mísku, přidej k tomu trochu čisté majoránky, něco na drobno sesekané citronové kůry, nového koření, něco málo pepře a 1—2 stroučky česneku se solí rozetřeného. To vše dobře promíchej, vraz do toho dvě celá vejce, přidej plnou lžíci másla lehce rozpuštěného a 7 dkg na kostky rozřezaného hovězího morku, přimíchajíc do toho tolik strouhané žemličky, aby to nebylo tužší než těsto na vnuky krupičné. Vaří-li se polévka, odkrajují se plechovou lžící od hotové této hmoty a dávají se jeden po druhém do ní, kde as po 10 minut setrvají, načež se hotová takto polévka předkládá. K vůli jistotě jest dobře zavařiti nejprvé jen jeden knedlíček; je-li příliš měkký přidá se trochu nastrouhané žemličky, jinak zase v případu přílišné tvrdosti jeho, něco studené polévky hovězí se přileje; nemáme-li morku vezme se více tuku.

Recept z roku 1886