Huspenina jest studené, průhledné jídlo, které rozličným spůsobem připraveno býti může; rozeznáváme sladkou a kyselou huspeninu, ona se připravuje z ovocných šťáv, vína, likérů, tato z masa a ryb (rybí aspik).

Ovocná huspenina může bez přídavků huspenínatých látek shotovena býti pouhým vařením (rybízový aspik); všechny ostatní druhy se shotovují pomocí telecích nožiček, vyzího měchýře atd.

Aby se připravila huspenina k masu (aspik), rozseká se 4—5 telecích nožiček, 1 a 1/2 kilogramu libového masa hovězího, kilogram telecího, stará slepice nebo 2 staří holubi, vaří v 5—6 litrech vody se solí v polévaném hrnci, pěna se sebéře, přidají 2 cibule, 10—15 pepřových zrnek, 2 lístky bobkové, mrkev, kořen petruželový, polovice celeru, kůra a šťáva citrónová, 1/4 litru vinního octa, aby smíšenina byla navinulá.

Po hodině se kořeny vyndají, ostatní se vaří po 4—5 hodin, pak se procedí, nechá vychladnouti, druhého dne se tuk odstraní, taktéž usazenina na dně, huspenina se rozehřeje, přileje půl lahve bílého vína a šťáva citrónová, ze 4—5 bílků sníh, a svaří se, postaví se stranou na čtvrt hodiny, pak se prolije nataženým ubrusem, až protéká čistá huspenina.

Nebo se očistí čtyři telecí nožičky a vaří po čtyři hodiny přikryté se dvěma litry vody a dvěma litry polévky. Když vystydnou, zbaví se mastnoty, přidá cukru, skořice a o cukr otřené citrónové kůry; huspenina tato se může dát osobám z nemoci povstalým, musí však vždy býti vlažná.

Velmi sílící huspenina se dělá, když se 5—6 telecích nožiček po čtyři hodiny vaří, omáčka se procedí, přilije bílého vína stejné množství co je huspeniny, přidá cukru, citrónové šťávy, vždy do 1/2 litru 3 žloutky, míchá se nad ohněm chvíli a nalije do šálků; může se požívati i vychladlá.

Podobná této huspenině povstane, když se rozpustí 7 dekagramů (4 loty) vyzího měchýře v 1/2 litru vody, přilije sklenice vína, přidá šťáva dvou citronů, 3—4 lžíce cukru a 6 rozkloktaných žloutků, míchá sejí nad ohněm, až zhoustne.