Povidla upravují se: švestková povidla podle babiček, hrušková povidla, povidla z jablek a j. a hodí se k úpravě mnohých pokrmů, které zvláště dětem bývají pochoutkou.

Ovoce, z kterého povidla připravovati se mají, budiž úplně vyzrálé a necht se zvolna vaří a míchá, by se nepřipálilo.

Povidla vaří se nejlépe v kotli měděném, který po každém vybrání máslem vytříti a úplně vyčistiti se musí, by snadno nechytal při následujícím vaření.

Povidla nutno pozorně vařiti, dokud úplně nezhoustla, nebot čím hustší jsou, tím méně se potom kazí a tudíž tím déle se udrží.

Děláme-li povidla z višní, třešní a švestek, musíme tyto, když se byly rozvařily, sítem propracovati, aby pecky od masa se oddělily a odstranily, a potom teprve necháme je úplně zhoustnouti.

V některé domácnosti přidává se rozličné koření k povidlům, by zvláštní chuti a dobroty nabyla.

Povidla ukládána budtež do nádob kamenných aneb do čistých, příčuchu prostých soudků, ale tak, aby nikde ani sebe menší štěrbina nezůstala.

Nádoby zadělají se teprv, když byla povidla úplně vystydla, a potom ukládají se v studené místo.