Skopová kýta
Skopová kýta – recepty.
Skopová kýta se zbaví kostí, loje a všech blan, naklepe, vypere a nasolí; propíchá se a dírky naplní česnekem, dá na pekáč, přikryje, vodou podlije. V troubě se zvolna dusí, obrací se, až je po obou stranách stejně upečená. Nakrájí se pak na úhledné kousky a obloží zemáky.
Skopová kýta nakládaná – skopové maso na divoko
Skopová kýta se zbaví blan a loje; nasolí se, přimíchá BO na hrubo natlučeného pepře, jalovce a nového koření, kýta se tím posype, dá se k ní kousek thymianu, as 4 bobkové listy a rozkrájená cibule. Litr dobrého octa se svaří s 1 litrem a 4 decilitry (1 mázem) vody, a když se vaří, polije se tím kýta, dá se do nádoby širší, přiloží se kamenem, aby byla hodně stlačena; tak vydrží v zimě až 14 dní.
Když se má připraviti, opere se a dá na pekáč; tekutiny, ve které byla naložena, se jen část na ni vlije, ostatek se doplní vodou a octem, až je as do polou potopena, přidá se několik zrnek pepře, thymianu a 2 celé cibule, peče se dobře po obou stranách, pak se dělá omáčka buď bílá neb hnědá jako na zvěřinu. Pečeně se nakrájí a obloží úhlednými kousky z máslového těsta.
Napsat komentář