Pečená jelení kýta
Jelení kýtu čistě omej, seřež s ni kůžičku a hodně ji naklepej, aby zkřehla. Nalej na ni trochu octa, nasol a nech ji tak dva neb tři dni ležeti. Když ji chceš připraviti, posyp ji trochem tlučeného pepře a soli a protáhni hustě slaninou. Dej na pekáč na lístky nakrájenou slaninu, vlož na ně jelení kýtu, a peč pozvolna po obou stranách. Pak přilej pod ni octa, v němž naložena byla, trochu hovězí polívky a něco strouhaného chleba. Nech to pak pozvolna dusiti, až je kýta z jelena měkká. Polej ji pak máslem, podlej trochem kyselé smetany a nech jěště chvíli v troubě. Vyndej pak pečenou jelení kýtu na mísu a polej omáčkou.
Tip na zvěřinové hody od Makové panenky: jelení guláš a jelení pečeně na zelenině
Napsat komentář