Tetřev se oškube, vykuchá, nožky se nechají, vypere se, od krčku se kůže odtáhne, provleče se slaninou, načež se kůže opět přes slaninu přetáhne. Pod něj se dá zelenina, cibule, koření, tymián, bobek, kus másla a nechá se péci. Potírá se při pečení červeným vínem. Měkký se rozkrájí, šťávou polije a dají se k němu brusiny. Je-li kůže příliš tvrdá, sloupne se a tetřev se peče ve šťávě, bez slaniny. Když je více než dopola upečený, rozkrájí se, zelenina, v níž se pekl, dá se do půl litru polévky, přileje se k tomu neplný čtvrt litru červeného vína, pár lžic octa, zapraží se to cukrovou jíškou, na tetřeva procedí, přidá se citrónová kůra, a omáčka se nechá vařit, až zhoustne a tetřev docela změkne. Mohou k tomu. býti paštičky.