Recept na pravý ruský koláč

Deset tvrdých žloutků se protlačí sítem, přidá 25 dekgr. (17 lotů) cukru, 25 dekagr. másla, o cukr otřená kůra citrónová, 2 syrová vejce, 12 dekagr. (8 lotů) mouky; vše se tře po celou hodinu; těsto tak vypracované se dá na plech, na němž je pomaštěný papír, a peče se při mírném, ohni a koláč okrášlí se zavařeninou.

Ruský koláč s vínem

Z litru kyselé smetany, půl Mlogr. utlučeného cukru, vína, 4 vajec, Slávy a o cukr otřené kůry citrónové, kilogramu mouky se udělá ve studenu těsto, trochu se propracuje, nechá ve studená 2 hodiny odpočinouti, načež se udělá velký čtyřhranný koláč, pomaže vínem, posype cukrem a pokrájenými mandlemi

Ruský koláč mandlový

25 dekagr. (17 lotů) mandlí se oloupá, postrouhá, k nim se přimíchá 12 tvrdých, sítem protlačených žloutků, 25 deka- gramů cukru a sníh ze 6 bílků. Smíšenina se apecc na pomoučeném plechu a pomaže zavařeninou.