Kapr na černo
Dej na kuthan cibuli, celer, petružel a mrkev, vše na tenké koláčky nakrájeno, kousek zázvoru, třicet zrnek nového koření, dvacet zrnek pepře, několik řebíčků, dva spárky česneku, kousek citronové kůry na nudličky nakrájené, lot velkých hrozinek neb několik omytých sušených švestek a lot oloupaných mandlí, nalej pak na to čtyry žejdlíky piva, osol a nech to půl hodiny vařiti. Zatím trhni kapra (kapr mléčný jest vždy chutnější než jikrnáč), oškrab jej, vnitřnosti vyndej, vlej do něho asi půl žejdlíku vinného octa, vymej jím kapra, vlej to pak do hrnku a postav stranou, kapra pak na kousky rozsekej a do kuthanu do svařeniny urovnej, přilej trochu octa a ještě tolik piva, aby byla ryba zcela kryta, přidej ještě malý kousek čerstvého másla, přikrej to obráceným talířem, aby se ryba nerozvařila, což se vždy při vaření ryb státi má, přiklop to dobře pokličkou, aby pára odcházeti nemohla a nech to půl hodiny vařiti, přidej pak tolik rozstrouhaného perníku, aby omáčka byla ho dně přihoustlá, upraž kousek cukru s kouskem másla do hněda, nalej do toho tu krev s octem, nech to minutu vařiti a vlej to pak do kuthanu k tomu kapru a nech to ještě chvíli povařiti, pak urovnej rybu na mísu a omáčku na ni proceď, aneb ji poklaď těmi celerovými a cibulkovými koláčky a omáčku ostatní též na rybu proceď.
Napsat komentář