Kapr na černo – staročeský recept. Rozdělej žejdlík svařeniny s trochem hnědé máslové jíšky a nalej to do kuthanu, přidej k tomu žejdlík uherského vína, něco přes čtvrt žejdlíku vinného octa, čtyry lžice cukrového syrobu, osm lotů rozstrouhaného hnědého perníku, jeden bobkový lístek, několik zrnek pepře, kousek dobře vykrájené citronové kůry, jednu cibuli na koláčky nakrájenou a celer též na koláčky nakrájený, osol a nech to hodně svařiti.

Pak omáčku skrze sýtko do kuthanu protlač. Trhni kapra, oškrab jej, vnitřnosti vyndej, vlej do něho čtvrt žejdlíku octa, vymej jím kapra, vlej to do hrnku a postav stranou, kapra na kousky rozsekej a do přecezené omáčky urovnej, přidej ještě tolik svařeniny, aby byla ryba kryta, dobře přiklop a nech vařiti do měkka, přilej pak ještě krev s octem, jež jsi byla uschovala, nech ještě malou chvilku povařiti, urovnej pak kapra na mísu, nalej na ni omáčku a nes horké na stůl.