Archives for MASO
Mořský jazyk
Mořský jazyk. Rybě svrchu zmíněné uřízne se hlavička a kůže na té černé straně se stáhne a ta bílá se oškrábe, po straně se rozřízne, vykuchá, umeje a nasolí. Na…
Jelení hřbet
Jelení hřbet. Se hřbetu jeleního se ořežou všecky blány, nasolí se a najalovcuje. Druhý den zbaví se všech kostí, protáhne se slaninou, dá se na pekáč, pod něj rozkrájená cibule,…
Jelení kýta
Jelení kýta zbaví se kostí, naloží se do soli a tlučeného jalovce, zatíží se a nechá uležeti až 14 dní, i déle, je-li studeno. Když se má péci, očistí se…
Přírodní řízky jelení nebo srnčí
Přírodní řízky jelení nebo srnčí. Nařež úhledné řízky z jeleního nebo srnčího masa. Natluč je, opepři, osol, a dej zběžně na máslo opéci, aby byly za 10 minut hotovy. Pak…
Zadělávané jelení maso
Zadělávané jelení maso. Z jeleního předního masa vyřež kosti, nasol, v jalovci nalož a nech několik dní ležeti. Pak s masa ořež kůžičky a maso nakrájej na kousky. Na kuthan…
Srnčí kýta přírodní
Srnčí kýta přírodní. Srnčí kýtu ožilkuj, nasol a protáhni slaninou. Na pekáč dej kus másla a slaniny, kýtu na to vlož a nech péci; mezi pečením podlívej polévkou. Když jest…
Morák (též candát nebo šíl)
Morák (též candát nebo šíl). Tato ryba jest z nejchutnějších a nejoblíbenějších. Zejména za předkrm se hodí výborně. Když jsi rybu očistila, trhni ji a vnitřnosti z ní vyndej. Ploutve…
Srnčí kýta
Kosti se vyřežou, zvěřina se nasolí, trochu najalovcuje, dá do nádoby, něčím se zatíží a může tak ležeti až 14 dnů; obrátí se jednou nebo dvakráte. Když jest uležena, nasolí…
Srnčí hřbet
Srnčí hřbet. Srnčí hřbet dobře vyper, zbav kůžiček, protáhni slaninou a osol jej; vlož na pekáč kus másla, na koláčky skrájenou všechnu zeleninu, cibuli, 2 hřebíčky, tymián, 1 bobkový list,…
Zvěřina dušená
Zvěřina dušená. Zvěřina se vypere, kostí zbaví, slaninou protáhne a nasolí. Na kuthanu se na másle a slanině odusí do žluta zelenina s cibulí, koření, citronová kůra, načež se na…