Archives for PAMLSKY - Page 3
Kmínové žemličky
Utři šest lotů másla, přidej k němu žejdlík mléka, dva žejdlíky mouky, dej k tomu trochu přebraného kmínu a osol, rozdělej lot kvasnic a vše dohromady dobře promíchej. Popraš vál…
Preclíky s hrozinkami
Utři dvacet lotů másla, až se zpění, přidej do něho šest žloutků, trochu cukru, hodně to dohromady utři, vsyp do toho libru prosáté mouky a zadělej to třemi čtvrtmí žejdlíku…
Čokoládová poleva
Rozstrouhej jemně dvanáct lotů čokolády, dej ji na kuthánek, přilej malounko vody, přimíchej k tomu dvanáct lotů cukru na moučku utlučeného a prosátého a ještě trochu vody, nech to vařiti…
Ptačí hnízda
Utři osm lotů čerstvého másla, až se zpění, přidej osm žloutků a osm lotů jemně utlučeného cukru, pak přimíchej sníh z osmi bílků. Spař a oloupej osm lotů mandlí, nakrájej…
Skořicové hvězdičky
Utluč na jemno půl libry mandlí s bílkem, pak to dobře uhněť s librou cukru na jemno utlučeného a s lotem tlučené skořice na husté těstíčko, jež pak na brko…
Vosí hnízda
Vosí hnízda | staročeský recept z roku 1886. Prosej do misky libru suché pěkné mouky, udělej do prostřed důlek, vlej do něho čtyry lžíce dobrých kvasnic, nalej k tomu koflíček…
Čínský dort
Recept na čínský dort. Utře se půl kilogramu másla, až se zpění, do kterého pozvolna osm celých vajec se vráží, osm žloutků, 125 gramů oloupaných a roztlučených neb rozsekaných mandlí, půl…
Piškoty
Piškotové těsto: 18 dekagr. (12 lotů) tlučeného cukru, 7 žloutků, citron, 9 dekagramů (6 lotů) mouky a ze 7 bílků sníh se utře, namaže na povoskovaný plech nožem, nechá v…
Makronky
Kořenné makronky: Utluče se libovolně sladkých mandlí se slupkami, procedí se sýtem jemným. Do bílků dá se cukr, vanilka, skořice a hřebíček, vše roztlučeno, taktéž přidá se rozsekaná kůra pomerančová.…
Perník
Perník upravuje se z mouky, medu neb syrobu, potaše a různého koření. Mouka na perník bývá buď pšeničná, žitná, hrachová neb zemáková. Různé druhy cukru a syrobu. Koření užívá se…