Archives for RYBY
Mořský jazyk
Mořský jazyk. Rybě svrchu zmíněné uřízne se hlavička a kůže na té černé straně se stáhne a ta bílá se oškrábe, po straně se rozřízne, vykuchá, umeje a nasolí. Na…
Morák (též candát nebo šíl)
Morák (též candát nebo šíl). Tato ryba jest z nejchutnějších a nejoblíbenějších. Zejména za předkrm se hodí výborně. Když jsi rybu očistila, trhni ji a vnitřnosti z ní vyndej. Ploutve…
Candát s holandskou omáčkou
Candát s holandskou omáčkou. Candát (šíl) se oškrábe, vnitřnosti se z něho vyndají, očistí se a nasolí. V soli se nechá několik hodin ležeti, načež se vloží do studené vody…
Štika s mayonnaisou
Štika s mayonnaisou. Štika se očistí a pak ve slané vodě s přísadou zeleniny všeho druhu do měkka uvaří, načež se vyndá, dá vystydnouti a pak do věnce na mísu…
Losos s holandskou omáčkou
Losos s holandskou omáčkou – recept. Z lososa se opatrně vyndají kosti a sváže se, by držel pohromadě do pánve na ryby nalije se vody dle potřeby, ta se osolí,…
Kapr na modro
Kapr na modro po staročesku – recept z roku 1904. Na kuthan se dá 1/2 celeru, 2 petržele, 1 mrkev, 4 cibule, vše na kolečka nakrájeno. Na to se nalije studničná…
Smažená ryba
Smažená ryba. Kapr očištěný rozkrájí se na kusy, suchým, čistým šatem se otře, nasolí a nechá asi 2 hodiny ležeti. Pak se obalí v mouce, v rozkloktaném vejci a strouhané…
Pečený kapr s paprikou
Pečený kapr s paprikou. Na pekáč dej rozpěnit máslo a zrůžovět na něm drobně usekanou cibuli, pak to zalij polévkou, nech povařiti, vlož do toho na kousky nakrájeného nasoleného kapra…
Kapr na černo III.
Na kuthan dají se 4 cibule, 1 velký celer, 1 mrkev, 1 petržel, vše na koláčky nakrájeno, pod to dá se kousek másla, a zelenina se do červena na něm…
Kapr na černo II.
Na máslo dej do kuthanu odusiti všechnu zeleninu a cibuli na koláčky skrájenou jakož i všechno koření. Pak k tomu přilij krev z ryby a ocet, vlož na to na…