Archives for ZAVAŘENINY
Okurky v páře vařené
Omej pěkné, stejné, malé okurky v čerstvé vodě, otři je pak čistým šatem, vlož je pak do hlubokého kuthanu, osol je a hodně je promíchej a nech je tak celou…
Hořčice obyčejná
Hořčice obyčejná - recept. Svař dva žejdlíky octa, smíchej pak čtyry loty bílé se čtyrmi loty hnědé hořčičné mouky, nalej na to vařící ocet, při čemž však musíš neustále míchatí,…
Hořčice jemná
Hořčice jemná recept. Dej do čistého hrnku jednu cibuli na koláčky rozkrájenou, dva spárky česneku, čtyry bobkové lístky, nalej na to dva žejdlíky vinného octa, dobře to přiklop a nech…
Zavařovaný karfiol
Rozděl karfiol na malé růžičky, seřež s něho vše vláknovité a koštály trochu odřízni, vlož jej pak do vaříci vody a nech jej osm minut vařiti, pak vodu sceď a…
Zavařené zralé merunky
Vypíchej z pěkných velkých zralých, ne však měkkých merunek dřívkem pecky a urovnej je do hluboké mísy, svař pak tolik liber bílého cukru, kolik liber merunek máš, na první stupeň,…
Jahodová vyvařenina (marmelada)
Přeber pěkné čerstvé jahody, protlač je skrze husté sýtko, dej pak do každé libry takto rozmačkaných jahod libru jemně utlučeného cukru, postav to na mírný oheň a nech to několikráte…
Zavařovaná červená řípa
Omej čistě mladou červenou řípu v studené vodě, rovnej ji pak do kuthanu, nalej na ni čerstvou vodu a nech ji vařiti do měkka, pak ji vyndej, vlož ji do…
Zavařené šípky
Pěkné velké zralé, ne však přezralé šípky rozřízni na dlouho v půli, dobře je vyčisti, pak je v studené vodě omej, vlož je pak do vařící vody a nech je tak…
Zavařené kdoule
Recept na zavařené kdoule. Vyberou se hodně vyzrálé, velké kdoule, rozkrájejí se na podélné, úzké koňsky, pecky se vyberou, kdoule se oloupá, svaří volně v měkké vodě, vyberou se změklé kousky,…
Jablečná jemná povidla
Recept na jablečná povidla - povidla z jablek Oloupaná, na koláčky rozkrájená jablka rozvaří se v málo vodě, protlačí se jemným sytém, na to přidá se hojně roztlučeného cukru, vše…