Holandská omáčka k lososu. Utři 3 dkgr. másla se lžičkou mouky v hrnečku, rozřeď to polévkou, v níž jsi vařila lososa (stačí 2—3 lžíce), k tomu připoj 2 lžíce hořčice, 6 žloutků, 3 s máslem utřené a protlačené sardele, na špičku nože bílého tlučeného pepře. To nejdříve dobře rozkloktej a pak na plotně kloktej ustavičně, by se omáčka nesrazila, až se začne vařiti, načež ji odstav a přidej k ní ještě 8—10 dkgr. čerstvého chutného másla. Nese se hned na stůl.

Holandská omáčka k lososu II

Dej zpěnit 70 gr. másla; když jest rozpěněno, dej do něho kávovou lžičku mouky a «za stálého míchání 144 litru bílého rakouského vína, 6-7 žloutků, z 1 citronu šťávu, cukr otřený na citronové kůře, 3 utřené a prolisované sardele a proceď to. Když jest procezena, přidej zelenou petržel, kapary a šlehej ji na mírném Žáru, až zhoustne.

Holandská omáčka k rybám

Holandská omáčka k rybám. V hrnku 2 litry vody, 3 lžíce mouky opatrně rozmíchej, aby se neutvořily žmolky; k tomu 4 žloutky jeden po druhém rozkloktej, přidej trochu bílého pepře, 1 lžíci estragonového octa, z 1/2 nebo z 1 citronu šťávu a 1 lžičku polévky, v níž se ryba vařila. Stále tím kloktej, až všechno je hladké, načež k tomu připoj 1/4 kila másla, postav na plotnu šlehej, až omáčka zhoustne. Po té ji postav do parníku nebo do nádoby s horkou vodou a šlehej tak dlouho, dokud jí neneseš na stůl. Ten poměr je na jednu rybu.

Holandská omáčka jednodušší

Holandská omáčka jednodušší. 3 žloutky, trochu soli, něco pepře a květu rozkloktej v hrnku, dej do páry na mírný žár a přidávej po kousku 10—13 dkgr. másla. Pak kloktej omáčku na mírném žáru, až je žhavá a hladká, načež se přidá několik kapek octa estragonového nebo šťáva z 1 citronu a hned se nese na stůl.