Smetanová omáčka k rybě a telecímu masu. 70 gr. másla rozpusť, lžíci mouky do něho vmíchej, udělej bledou jíšku a pak přilívej k tomu znenáhla 1/4 litru sladké smetany. Nech omáčku zvolna asi 10 minut vařit, osol a než ji předkládáš, zaceď ji citronovou šťavou. Můžeš přidati květu nebo pepře.

Smetanová omáčka ke zvěřině, masu a drůbeži

Udělej bledou jíšku, zalij polévkou, zamíchej do toho 1/4 litru kyselé, husté smetany a plný koflík polévky z dotyčného masa, ke kterému jest určena, připoj 1 bobkový list, 1 snítku tymiánu, 1 cibulku skrájenou, nech vařit, až to zhoustne, proceď a připoj kapary. Naměř jich plnou lžíci.

Smetanová omáčka III

Na másle udus na kuthanu s. kořením zeleninu a na drobno rozsekanou cibulku; polij to polévkou, přidej kousek jíšky, páleného cukru, citronové kůry a nech vařiti; pak to proceď, zakloktej dostatečně smetanou s moukou rozdělanou, by byla z toho omáčka, a vyceď do omáčky několik kapek citronové šťávy.