Houbová omáčka. Rozpal kousek másla (na tuto omáčku musí být jen máslo), zapraš moukou, přidej trochu na drobno rozsekané cibulky a udělej bledou jíšku, kterou zaliješ polévkou a necháš trochu povařit. Vezmi hrst sušených hub, vyper a spař je ve vlažné vodě, na drobno rozsekej a dej do procezené omáčky; hodně po té omáčku povař a nes na stůl.

Houbová omáčka II

Spař usušené houby, rozsekej a dej do polévky s jemně sekanou cibulkou a trochu kmínem vařit. S bledou máslovou jíškou scezenou polévku z hub zapraž, nech povařit, proceď ji a pak tam hoď houby, cibulku a kmín.

Houbová tmavá omáčka III

Udělej tmavou jíšku s cukrem, zalij polévkou, proceď, dej do ní uvařené a rozsekané houby sušené, citronovou kůru, dle chuti cukru a octa nebo červeného vína.

Houbová omáčka z čerstvých hříbků IV

Hříbky očištěné skrájejí se na koláčky, vyperou, vloží do hrnečku s kouskem. másla, sekanou. zelenou. petržilkou, ustrouhanou cibulkou, podlijou se polévkou a vaří se, až změknou. Pak se v jiné polévce zapraží bledá jíška, načež se na houbičky procedí a osolí se to dle potřeby.

Houbová omáčka z čerstvých hříbků V

Vyper a očisť celé hlavičky mladých hříbků, pak rozkrájej, dej na máslo na kuthan dusit a přiklop pokličkou; když šťáva, jež se z nich vypustila, zase do nich vsákla, přidej kousek másla, a když se rozpálilo, zapraš moukou, nech spejchnout, zalij polévkou a nech pěkně povařit.