Tag archives for omáčky k hovězímu masu
Smetanový křen
Smetanový křen. Smetanu nebo dobré mléko dej vařit, ale pozorně, by se nepřipálilo. Na 1/10 litru smetany čítá se 1 vařečka mouky. Tu utři hladce s menší částkou studené smetany,…
Ledvinková omáčka
Ledvinková omáčka. Na omastku nech zrůžovatět drobně ukrájenou cibulku. Zatím drobně usekej ledvinky a polovic jich dej do té cibulky osmažit. Po té zapraš moukou, zalij polévkou, ve které. jsi…
Jaterní omáčka
Jaterní omáčka. Na másle udus cibuli, kmín, utlučená játra hovězí nebo telecí, stroužek česneku, trochu majoránky, pepře, zelené petržilky. Pak to zapraš moukou, zalij polévkou a dlouho to vař. Omáčku…
Hořčicová omáčka
Hořčicová omáčka. Dej polovic polévky, polovic vody a k tomu trochu hořčice. Nech to povařit a zapraž jíškou. Když se to hodně povařilo, dej do toho cukr ostrouhaný na citronu,…
Pepřová omáčka
Pepřová omáčka. Udělej bledou máslovou jíšku s cibulkou, zalij polévkou, nech povařit, rozkloktej, přidej tlučeného pepře, bílého octa, cukru a proceď.
Jablková omáčka
Jablková omáčka. Jablka oloupej a nakrájej na lístky. Po té je vlož na kuthan, kam jsi byla nalila trochu bílého vína, dala kus cukru, citronovou šťávu a kůru dusit. Do…
Lanýžová omáčka
Lanýžová omáčka. Lanýže se nakrájejí na úhledné lístky a dají se na máslo dusit. Podlije se pod ně několik lžic madérského nebo červeného vína. Mezi tím se kosti zaječí rozsekají…
Žampionová omáčka
Žampionová omáčka z pečárek. Žampiony (pečárky) očisť, rozkrájej na malé kostičky a na másle osmaž; do hrnku dej polévky dle potřeby, zapraž máselnou jíškou, proceď a přidej osmažené žampiony, zelenou…
Houbová omáčka
Houbová omáčka. Rozpal kousek másla (na tuto omáčku musí být jen máslo), zapraš moukou, přidej trochu na drobno rozsekané cibulky a udělej bledou jíšku, kterou zaliješ polévkou a necháš trochu…
Okurková omáčka
Okurková omáčka. Udělej máslovou jíšku do růžova, zvláště usmaženou cibulku dej do ní, nalij na to polévku, cukr, sůl, ocet a citronovou kůru. Oloupané okurky rozkrájej na koláčky, dej do…