Recept na domácí bujón  – silnou hovězí polévku.
Bouillon jest silná polévka, která se pije z koflíků buď čistá, aneb se do ní hodí nerozkloktané vejce. Vezmi tři libry hovězího a libru telecího masa, půl staré slepice neb starého holuba, jeden celer, dva kořeny petružele, jednu mrkev, jeden pór, jednu cibuli, stroužek česneku, půl kapusty, kousek zázvoru, jeden bobkový list a všecka dobře vyper.

Hovězí a telecí maso dej do hrnku se čtyřmi kvarty studené vody, nech zvolna vařit a pěna sbírej; když jest polévka odpěněna, osol ji, přidej zeleninu a koření a nech dvě hodiny vařit; pak telecí masa vyndej, přidej slepici neb holuba, nech ještě tři hodiny vařit, mastnostu pilně sbírej a posléze polévku mokrým ubrouskem neb žíněným sýtkem proceď. (Pro 12 osob.)