Meruňková polévka – recept. Oprané meruňky zbavíme pecek, vložíme do odměřené, málo osolené vody na polévku a povaříme je s celou vanilkou asi 10—15 minut. Poté meruňky vyndáme, polévku zahustíme drobně nakrájeným sucharem, a když se rozvařil, vložíme do polévky polovinu sítem proliovaných meruněk, procedíme ji nebo prolisujeme a znovu povaříme.

Druhou polovinu uvařených meruněk nakrájíme na nudličky, které vložíme do polévky až před podáváním. Poté ji podle chuti okyselíme bílým vínem a osladíme tlučeným cukrem. K polévce podáváme suchar neb piškoty.

Rozpočet pro 5 osob: 16 pěkných meruněk – 1 1/2 l vody – špetička soli – 2 cm celé vanilky – 12 dkg sucharu — 4 lžíce bílého vína a podle chuti tlučeného cukru.

Další recepty z meruněk: meruňky recepty