Naklepej a pak omej kus hovězího masa, mnoho-li ho potřebuješ, v čistě studené vodě, nenech však maso v ní ležet, poněvadž by pozbylo dobré chuti; dej pak vyprané maso do hrnce naplněného čistou čerstvou vodou, a nech to pozvolna vařiti. Když se maso počne vařit, pěnu pilně sbírej, aby se nezavařila a když voda přestane se pěnit, osol a přidej, jeli masa libra neb dvě, kus celeru, celerové nati, kořínek petružele, kousek petruželové nati, kousek cibule, por, půl kapusty, kousek mrkve, malou hrstku hráchu a chceš-li kousek brukve neb karfiolu. Všechnu zeleninu ovšem dříve čistě ober a vyper.

K zlepšení polívky přispívá též kousek na loji a cibuli usmažených hovězích jater, jež k masu můžeš připojit, avšak nechceš-li je smažit, můžeš je i surové přidati. Když zelenina je přidána, nech maso pozvolna as půl třetí neb tři hodiny vařiti, avšak ne prudce, poněvadž prudkým vařením polívka nechutnou se stává. Pak polívku sceď a můžeš do ní zavařiti, cokoli chceš.