Má-li se při vaření sloučiti jistá dávka mouky s mlékem nebo smetanou, s vodou, polévkou, vůbec s nějakou tekutinou, velice na tom záleží, by se to hladce umíchalo, to jest, aby se z mouky neutvořily v tekutině malé kuličky, žmolky. Tomu se předejde tím, že se především potřebná mouka s menší částkou tekutiny v hrnečku hladce rozmíchá na řídkou kašičku. Dáme jen tolik tekutiny, aby mouka se v ní nerozběhla, a když je tento základ dobře utřen, přilévá se k tomu pozvolna a opatrně teprve ostatní míra.

Mnohé kuchařky tuto základní „kašičku zovou „kvásek“, ale to není pravé; kvásek značí kvasidlo, a je k tomu třeba droždí. Pravý význam jest „hladce umíchej“. Tu již každá ví, jak si má vésti, a nehodí lžíci mouky do 1/4 litru mléka nebo jiné tekutiny. Marně po té kloktá, žmolků už nerozkloktá!