Jak se dělá pšeničný škrob
Čtvrt hektolitru (nebo méně) pšenice se vypere a nechá ve vlažné vodě několik dní močiti. Vždy se z ní voda slije, opět nalije jiná a když je tak měkká, že se může prsty rozmáčknouti, trochu vody se uleje a pšenice se dřevěnými střevíci rozšlape. Škrob padne ke dnu a slupiny přichytí se k lepu. Když je to dosti rozmačkáno, procedí se to skrze husté síto, slupiny s mazem se odstraní, vše se ještě vodou proplákne a nechá usadí ti.
Z usazeného škrobu se voda slije, jiná opět naň nalije, propere, opět se nechá uvařit, a když se několikrát voda obnovila, slije se dočista, škrob vyklopí se na prkénko, nakrájí na větší čtverečky a nechá na slunci dobře usušiti. Kdyby nebyl dosti suchý, zkazil by se plesnivinou.
Napsat komentář