Aby polévky, zejména omáčky zhoustly, zavaří se do nich jíška, to jest mouka s máslem zpěněná. Jíšky jsou: bílé, žluté, hnědé, dle toho, jakou barvu má míti polévka neb omáčka, kterou zasmažujeme.

Říkáme: „jíšku usmažiti“, když jíšku připravujeme, a „jíškou zasmažiti“ nebo „za pražiti“, když ji do tekutiny dáváme.

Bílá jíška takto se připravuje:

Dáme do kamenného kuthánku potřebný kus másla rozpustiti. Na 20 gramů másla čítá se lžíce mouky, která do másla se zamíchá a zapěniti nechá. Jakmile se pění, odstavíme kuthan, než se mouka zabarví.

Necháme-li mouku déle v másle smažiti, docílíme žluté jíšky. Jest hotova, když má zlatovou barvu. Má-li být jíška hnědá, necháme máslo, dříve než do něho mouku dáme, trochu zabarviti a mícháme tak dlouho, až má žádoucí barvu. Nesmí se však připáliti, sice není k potřebě.

Nyní však méně se jíškou zasmažuje. Ke zhoustnutí používá se kuliček másla v mouce obalených, nebo housky a mouky.