znamená potraviny žhavou i vařící vodou politi nebo je v ní smáčeti, aby se zbavily povrchu zbytečného, kterého není třeba k úpravě jídla. V kuchařství se významu „pařiti“ používá zejména při drůbeži a mandlích. Drůbež větší se paří. Když je čerstvě bitá, ponoří se do studené vody na nějakou chvíli; není-li čerstvě bitá, netřeba toho. Pak se voda z ní nechá vykapati a smočí několikráte do vařící vody, což se opakuje, až peří snadně pouští. Ale při tom je třeba
opatrnosti, aby se kůže nepotrhala.

Mandle hodí se do vařící vody napařiti — ale nesmí se ani voní vařiti ani dlouho močiti — a nechají se v ní tak dlouho, až se slupka dá volně sloupnout. Po té se ihned vyberou opěnovačkou, slupky se sloupnou a mandle rychle se hodí do studené vody, aby zbělely. Pak se z ní vyberou, suchým, čistým šatem trou a dají nejméně na 4 hodiny do studena odpočinouti, než se krájejí nebo strouhají; jelikož se špatně krájejí a lámou, nekrájíme je bezprostředně.