Při polévkách vodových jest nejdůležitější jíška. Ta budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do které po­lévky se vkládá. Dříve než ji vložíme do polévky, zředíme ji však vodou neb zeleninovým odvarem a důkladně ji povaříme. Každá po­lévka s jíškou má se nechati nejméně 1/2 hodiny povařiti, pak jest nejen chutná, ale také lehce stravitelná a výživná.

Rozeznáváme tři stupně jíšky:

  1. stupeň: jíška barvy světležluté.
  2. stupeň: jíška barvy žluté.
  3. stupeň: jíška barvy červené.

 

Jíšku I. stupně vkládáme do polévek ze zeleniny.

Jíšku II. stupně vkládáme do polévek luštěninových.

Jíšku III. stupně vkládáme do polévek kořeněných, jako jest kmí­nová, bramborová a pod.