Kapr na černo – recept z roku 1904. Kapra oškrab, trhni, vnitřnosti vyndej, krev opatrně zachyť do nádoby a kapra vymývej uvnitř octem, by se všechno propláchlo. Na máslo dej do kuthanu odusiti všechnu zeleninu a cibuli na koláčky skrájenou jakož i všechno koření. Pak k tomu přilij krev z ryby, octa i piva dle množství omáčky a nech to nejméně 1 hodinu vařiti. Rybu na kusy nakrájenou a nasolenou vlož do této vařící omáčky a nech ji v ní 1/2 hodiny povařiti. Ještě lépe, dá-li se již do úplně hotové omáčky kapr vařiti.

Omáčka se přecedí do jiného kuthanu, částka se jí dá do hrnku a rozkloktá se v ní strouhaný perník, kus strouhaného černého chleba, citronová kůra, lžíce šípkových povidel a asi za 5 kr. bezinkové šťávy, která však není chutna. Omáčka se nyní smíchá a rozředí, přidají se do ní mandle, ořechová jádra, hrozinky, červené víno, nechá se to povařiti a pak se do toho ryba zase vloží. Nejlépe jest vařiti kapra na černo den před tím, než se předkládá na stůl.