Kapr na černo III.
Na kuthan dají se 4 cibule, 1 velký celer, 1 mrkev, 1 petržel, vše na koláčky nakrájeno, pod to dá se kousek másla, a zelenina se do červena na něm odusí. Kapr se dobře vymyje vodou, skrájí na přiměřené kousky, posolí na horní straně, položí spodní stranou na zeleninu, procedí se na něj rybí krev, přidá 1/2 litru nesladkého piva, 6 suchých švestek, 4 ořechy, černý strouhaný perník, pepř, tymián, bobkový list a nové koření; ryba obtěžká se talířem a nechá 3/4 hodiny vařit. Po té se odstaví a nechá přikrytá a obtěžkaná vychladnouti. Vychladlá se vyndá, omáčka se procedí, dá se k ní citronová šťáva a kůra, pálený cukr, 6 tabulek žlutého, rozstrouhaného, osmaženého perníku, víno, a kdo to miluje, hrozinky a mandle. Omáčka se povaří, až je hustá, a ryba se jí polije.
Napsat komentář