Kapr na modro
Trhni kapra, vyndej z něho vnitřnosti, ale neoškrábej ho, rozkrájej jej na kusy, urovnej jej na mísu šupinami zhůru, svař žejdlík vinného octa s trochem soli, polej pak vařícím tím octem uchystanou rybu, čímž
pěkné zmodrá, slej pak ocet do kuthanu, přilej ještě octa, přidej k tomu celer, petružel, cibuli, vše na koláčky nakrájeno, přidej ještě tři neb čtyry spárky česneku, trochu celého pepře, nového koření, pět řebíčků, jeden bobkový lístek, kousek dymiánu, kousek zázvoru a kousek citronové kůry na nudličky nakrájené, osol a přilej ještě tolik octa, aby jim byla ryba zcela kryta a nech to půl hodiny vařiti, urovnej pak do toho kapra, dobře to přiklop, aby para odcházeti nemohla a nech na mírném ohni půl hodiny vařiti, musíš však pozor dávati, aby se ryba nepřipálila, pak ji pozorně vyndej a na mísu urovnej, omáčku na ni skrze sýtko proceď, posyp citronovou kůrou na nudličky nakrájenou, dobře přiklop a postav do studeného místa, když jej dáš na stůl, tedy k němu přidej nádobu s octem, olejem a pepřem.
Napsat komentář