Polívka s rejžovými vandličkami
Vezmi čtyry loty vypraně a na hrubo utlučené rejže, uvař ji v hovězí polívce do měkka, tak aby z toho byla hustá kaše, a nech to pak vystydnouti. Zatím utři kousek másla, až se zpění, pak vezmi tolik vajec, kolik lžic tě kaše máš. Dej vždy lžíci tě kaše a jedno vejce a po každé to dohromady utři, a až vše spotřebuješ, přidej k tomu ještě kus rozstrouhané žemličky, květem to okořeň a dobře to promíchej, pak vymaž malá tvořítka (formičky) rozličného druhu máslem, naplň každé tvořítko do polovice tou kaší a upeč v troubě do žlutava, pak vandličky tyto vyklop, vlož do mísy polívkové, polej dobrou procezenou masitou polívkou a nes na stůl. Tyto a každé jiné vandličky mohou se také v páře péci, což se děje na tento spůsob: Nalej totiž do pekáče neb do kutkánku as na dva prsty vody, dej tvořítka do ni, musíš však dáti dobrý pozor, by žádná voda do nich nepřišla, dej to pak do trouby a takto vandličky upeč.
Napsat komentář