Koprová omáčka. Kopr skrájej a chvilku v másle dus. Pak k tomu přilij hovězí polévku, a když se to hodně vaří, zapraž jíškou, dej trochu pepře, octa a cukru, by omáčka měla dobrou chuť, načež ji proceď.

Koprová omáčka II

Udělej bledou, máslovou jíšku, zalij polévkou, rozkloktej a proceď. Rozkrájej jemně obrané a vyprané lístky kopru, dej do omáčky, přilij octa a nech var přejíti. Rozkloktej ve 4 litru smetany 3 žloutky a zakloktej vařící omáčku.

Koprová smetanová omáčka III

Do 1 litru dobré kyselé smetany dej rovnou lžíci mouky, hodně rozkloktej, osol, postav na plotnu a kloktej stále, až to zhoustne. Pak postav hrnek do parníku nebo do kuthanu s horkou vodou, by se na dně nepřichytila, nakrájej jemně kopr, dej do toho, je-li třeba, přidej trochu octa, ve 1/4 litru smetany rozkloktei 5 žloutkův a zakloktej tím koprovou omáčku.

Maková panenka: Koprová omáčka s vejcem a koprovka s masem. Levná i sváteční, ale obě výtečné