Celerová omáčka. Rozkrájej očištěný celer na nudličky asi 1 cm dlouhé a na másle do měkka je udus. Zapraž polévku slabší jíškou bledou, rozkloktej, proceď ji, dušený celer do ní dej a nech celerovou omáčku důkladně povařiti.

Celerová omáčka II

Rozkrájej očištěný celer na kousky, na másle je usmaž do zlatova, nalij na ně hovězí polévky, přidej octa, cukru a pomerančové kůry dle chuti, zapraž jíškou, proceď a nes omáčku na stůl.

Celerová omáčka III

Celer dobře oškrábeme, vypereme a nakrájíme na drobné kousky, které na másle do růžova usmažíme a moukou zasypeme dle potřeby, by omáčka zahoustla. Vlijeme na to slabší polévku, do níž přidáme jeden celý očištěný celer. Necháme všechno dostatečně povařiti, a když celer změkl, protlačíme jej. Po té omáčku opepříme a osolíme dle chuti. Je-li snad řídká, zapraž ji jíškou. Lépe však zaobaliti kuličku másla v mouce, hoditi ji tam a povařiti v celerové omáčce.