Cibulová omáčka. Dej na kuthan kousek másla a na ně drobně skrájenou cibuli do žluta usmažiti. Pak ji zasyp moukou, by z toho byla přiměřená jíška, nech spejchnouti a zalij polévkou. Rozkloktej omáčku a hodně dlouho ji vař, až se cibule rozvaří. Po té cibulovou omáčku proceď.

Francouzská omáčka

Francouzská omáčka. K obyčejné cibulové omáčce přidej rozetřenou sardeli, trochu červeného vína, octa, květu, citronové kůry i šťávy a nech povařiti.

Cibulová omáčka sladkokyselá

Cibulová omáčka sladkokyselá. Na kuthan dej kousek másla a tuku, přidej k tomu asi hrst cukru tlučeného a míchej tím, až jest to pěkně žluté. Po té přisyp drobně rozkrájenou cibuli a nech ji v tom sežloutnouti, načež nasyp mouky, by z toho byla přiměřená jíška; když tato spejchla, zalij ji polévkou, rozkloktej všechno dobře v hrnku, přidej octa dle chuti a ještě cukru, a libo-li, citronové kůry, načež to nech dostatečně povařiti, až je cibulka rozvařena. Po té cibulovou omáčku přeceď.