Zeleninová omáčka. Rozpuštěné máslo zapraš moukou, přidej cibulku a udělej bledou jíšku. Rozkrájej i s natí mladou cibulku, petržel, celer, pór, dej do jíšky spejchnouti, zalij polévkou, rozkloktej, nech hodně dlouho vařiti a pak zeleninovou omáčku proceď.

Zeleninová omáčka II

Udus na másle do hněda rozkrájený celer, petržel, mrkev, cibuli, přidej trochu koření a zasyp moukou; podlij polévkou, octa dle chuti, nech povařit, proceď a přidej trochu citronové kůry.

Zeleninová polská omáčka

Na kuthan se dá kousek másla a trochu tlučeného cukru. Všecka zelenina na nudličky krájená a všecko koření, kousek citronové kůry, 1 bobkový list a trochu tymiánu se nechá do žluta usmažit. Zalije se to polévkou a nechá hodně povařit. Potom se to procedí, do hrnku se přilije ještě polévka, zasmaži žlutou jíškou, přidá se trochu bílého nebo červeného vína a trochu octa a nechá se zase hodně povařit. Potom se osolí a přidá dle potřeby cukru.