Tažená štrudle s jablky
Babiččin tažený štrúdl s jablky – recept. Rozpusť kousek čerstvého másla v malém půl žejdlíku vlažné vody a trochu to osol. Dej na vál půl libry pěkné prosáté mouky, udělej uprostřed důlek, dej do něho bílky z dvou vajec, trochu to nožem rozdělej, přilej k tomu upravenou vlažnou vodu, hodně to rozdělej a pak rukama tak dlouho hněť, až je těsto hezky hladké a se nelípá, nesmíš je však udělat tuze tuhé. Přiklop je pak teplým kuthanem a nech půl hodiny ležeti.
Zatím oloupej deset neb dvanáct přikyslých jablek, rozkrájej je na tenké lístky, usmaž na másle rozstrouhanou žemličku a nech ji vystydnouti, přeber a vyper čtyry loty sultanek. Prostři ubrus, popraš jej trochem mouky, dej těsto do prostřed ubrusu a hodně tence je vytáhni. Poklaď je pak jablky, posyp usmaženou žemličkou, hrozinkami, tlučeným cukrem a tlučenou skořici a pokrop rozpuštěným máslem. Zdvihni z jedné strany ubrus, aby se štrudle svinula. Vymaž kuthan dobře máslem, vlož do něho štrudli s jablky, pomaž ji na povrchu rozpuštěným máslem a nech ji půl hodiny při mírném ohni péci. Upečenou štrudli s jablky rozkrájej na větší kousky, urovnej je na mísu a posyp hojně cukrem a nes na stůl.
Napsat komentář