Babiččin recept na žemlovku – nejlepší recept na žemlovku s jablkama a bez tvarohu.

Na žemlovku rozkrájej šest žemliček na lístky. Do formy neb kuthanu tlustě máslem vymazaného dej vždy vrstvu těch koláčků v mléce neb smetaně omočených, pak vrstvu oloupaných a taktéž na kolečka rozkrájených jablek, posyp je malými, přebranými a vypranými hrozinkami, chceš-li i usekanými mandlemi a cukrovanou citrónovou neb pomerančovou kůrou, posyp to cukrem a tak pokračuj, až je nádoba naplněna, na vrch musí však přijít opět vrstva žemle; pak rozkloktej dvě vejce s trochem smetany, vlej to na žemle a nech žemlovku v troubě do červena upéci.

Žemlovka z třešní upraví se též tak, jen že se hrozinky a mandle vynechají. Polovic žemliček můžeš též osmažiti a pak je teprv omoč v mléce.