Archives for OVOCE - Page 2
Kompot broskvový
Oloupej dvanáct pěkných broskví, rozpůl je, pecky vyndej, pak je urovnej do mělkého kuthanu, posyp je dvanácti loty tlučeného cukru, nalej na ně koťík čisté vody, přiklop je a dej…
Kompot malinový
Přeber libru pěkných malin a vsyp je do studené vody, za několik minut je opěnovačkou vyndej a nech na čistém ubrousku osáknouti. Dej do kuthánku koflík vody a půl libry…
Rosolový kompot z jablek
Dvě očištěné telecí nožičky nech pozvolna vařiti a čistě je odpěň. Když jsou měkké, vyndej je, vodu z nich nech však zavařit až na půl žejdlíku a proceď ji. Dej na…
Kompot z pečených jablek
Z desíti pěkných velkých míšenských jablek vykroj jadernice, slupku však nesloupej, jen čístě ji otři a naplň jablka tlučeným bílým kandisem, urovnej je pak do kuthánku jedno podle druhém a…
Kompot třešňový
Z libry pěkných třešní utrhej stopky a třešně v studené vodě omej, dej je pak na kuthan, přidej čtvrt libry cukru, kousek skořice a kousek citronové kůry, nalej na ně…
Nadívaná jablka s krémem
Oloupej dvanáct pěkných míšenských jablek, ohryzek vykroj a naplň jablka bud rybízovou aneb višňovou zavařeninou, pak rozdělej v žejdlíku dobrého vína tři lžíce bílé mouky, přidej k tomu osm žloutků,…
Kompot jablkový
Dej do kuthánku čtvrt libry cukru, nalej naň tři čtvrti žejdlíku vody a vytlač šťávu z jednoho citronu. Pak rozkroj dvanácte pěkných míšenských jablek v půli, ohryzky vykroj a jablka…
Domácí jahodová zmrzlina
Jahodová zmrzlina: Libovolné množství úplně vyzrálých jahod se protlačí jemným sítem, k šťávě přidá se šťáva z citronu, vše se hojně osladí, vínem neb vodou rozředí a dá při obyčejném…
Jablečná jemná povidla
Recept na jablečná povidla - povidla z jablek Oloupaná, na koláčky rozkrájená jablka rozvaří se v málo vodě, protlačí se jemným sytém, na to přidá se hojně roztlučeného cukru, vše…
Kaštanová nádivka
Kaštanová nádivka - recept. Nádivka tato upravuje se nejvíce do krůty neb krocana. K účelu tomu vezme se asi kilogram kaštanů oloupaných a uvařených; kaštany se osolí a do volete…